Dieťa na výmenu : (Das Austauschkind) - Nöstlinger, Christine, 1936- (Mladé letá, 1997)
Ewaldovi rodičia chcú vždy to najlepšie pre svojho syna. Aj vtedy, keď je Ewald celkom inej mienky. Tentoraz mu pozvú na prázdniny anglické dieťa na výmenný pobyt. Majú však šťastie na pehavého ryšavca z Londýna, ktorý za pár dní bleskovo skoncuje so zaužívanými pravidlami hostiteľskej rodiny. Dieťa Jasper sa zabarikáduje do Ewaldovej izby, vychádza potme nabrať si zásoby z komory a zo všetkých viedenských pozoruhodností ho zaujímajú len hracie automaty v Prátri. Nečudo, že milého návštevníka by sa hostitelia najradšej striasli. Jedine Siby, Ewaldova sestra, má pre Jasperove výčiny pochopenie, lebo sama skúša vzdorovať rodičom. Práve jej otvorí Jasper svoju dušu a zrazu sa mu všetci snažia pomôcť. Keď napokon Jasper odlieta domov, jeho nová rodina cíti, že toto dieťa by určite nevymenila.