Duše otrokov : (Duše robova) - Aralica, Ivan (Maják, 1988)
Dej románu sa odohráva v prvej tretine 18. storočia na území Dalmácie, ktoré patrilo pod nadvládu mocnej Benátskej republiky, súperiacej s Osmanskou ríšou. Hlavným hrdinom je mladý kováč Mate Grabovac. Po šarvátke s Turkami dostane ako vojnovú korisť bosenského otroka Mesuda, ktorého je povinný predať na galeje, inak hrozia galeje jemu. Mate sa vzbúri, daruje mu slobodu. Od tej chvíle sa začína jeho kalvária. Z vojaka sa stáva postupne väzeň, štvanec a zbojník.