Nero - Vandenberg, Philipp, 1941- (Postavy a osudy, 1988)
Starorímsky cisár Nero má skoro po dvoch tisícročiach ľudských dejín ( žil a vládol v provom storočí nášho letopočtu) ustálenú charakteristiku: hrôza, krv a des, vraždy, intrigy a sex prischli na jeho mene. Osobitne v čulo rozširovanej lektúre zväčša náboženskej proveniencie, ktorá si skôr menej než väčšmi zakladala na objektívne zistiteľnej historickej pravde. Pravda, akej je zasvätená aj kniha Philippa Vandemberga, svetoznámeho západonemeckého autora literatúry faktu. Prejavil sa tu nielen ako znalec zabúdanej histórie, ale aj ako majster rozprávania životov a príbehov spoza jej fasád a kulís, zo stredu jej križovatiek i zákrut.