Osudy dobrého vojáka Švejka za světové války 1/2 diel - Hašek, Jaroslav, 1883-1923 (Slovenský spisovateľ, 1985)
Humoristický román, najznámejšie dielo českej literatúry, inšpirované prvou svetovou vojnou. Hlavnou postavou je Josef Švejk, 42 ročný mládenec, do ktorého vložil autor aj svoje povahové črty ľ veselosť, vtipnosť, rozprávačské majstrovstvo a množstvo príhod. Hašek ho nazýval hrdinom bez slávy a histórie Napoleona. Zameriava sa na Švejkov život pred vojnou, živil sa predajom ukradnutých psov, predával ich ako čistokrvných s papiermi.