Osudy dobrého vojáka Švejka za světové války 1/2 diel - Hašek, Jaroslav, 1883-1923; Lada, Josef, 1887-1957; Hausenblas, Ondřej; Pávek, Milan, 1941- (Bratislava Slovenský spisovateľ, 1985)
Humoristický román, najznámejšie dielo českej literatúry, inšpirované prvou svetovou vojnou. Hlavnou postavou je Josef Švejk, 42 ročný mládenec, do ktorého vložil autor aj svoje povahové črty ľ veselosť, vtipnosť, rozprávačské majstrovstvo a množstvo príhod. Hašek ho nazýval hrdinom bez slávy a histórie Napoleona. Zameriava sa na Švejkov život pred vojnou, živil sa predajom ukradnutých psov, predával ich ako čistokrvných s papiermi.
Keywords: romány autorské; spoločenské romány; humoristické romány; vojnové romány; prvá svetová vojna; Hašek, Jaroslav (český spisovateľ, publicista a novinár. * 30.04.1883 Praha ľ ć 03.01.1923 Lipnice nad Sázavou); Rakúsko-Uhorsko; próza; česká literatúra - texty; Lada, Josef (český maliar, kresliar, ilustrátor a spisovateľ. Tvoril najmä pre deti a pri ilustráciách sa zameral na štylizovaný obraz českej dediny s humorne parodickým akcentom. Ilustroval Haškovho Švejka, 17.12.1887 Hrusice - 14.12.1957 Praha); Rakúsko-Uhorsko; Rakúsko-Uhorsko; Pávek, Milan (slovenský literárny historik, kritik, prozaik a redaktor. * 01.10.1941 Veselí nad Lužnicí, Česko -)