Kovom a ohňom: O akupunktúre : (Kovem a ohněm) - Kajdoš, Václav, 1922-1990 (Križovatky, 1988)
Autor sa ako prvý na území Československa podujal populárnou formou napísať knihu o akupunktúre, ktorá sa v posledných desaťročiach čoraz väčšmi uplatňuje na vybraných klinikách v Rusku, Francúzsku, Nemecku, USA a inde. Autor podáva celistvý výklad akupunktúry ako súčasti tradičného čínskeho liečenia - od minulosti čínskeho lekárstva cez prírodovedné predstavy Východu, tradičnú a modernú akupunktúru až po akupunktúru z pohľadu modernej medicíny.