Brána spásy : (Boynu bukuk oldurer) - Güney, Yilmaz, 1937-1984 (Luk, 1979)
V tomto románe sa odráža realita života dedinských bedárov autorovho rodného kraja na konci štyridsiatych a začiatku päťdesiatych rokov. Halil, hlavná postava pri pohľade na otrasné fakty zasahujúce jemu blízkych ľudí, vytriezve z ilúzií, pod ich tlakom sa postupne lámu putá jeho bezvýhradnej oddanosti pánom majera, na ktorom vyrastal...