Arzén - Hagara, Ladislav, 1944- (Nová próza, 1984)
Z viacerých strán autor v románe osvetľuje problémy spojené so znečisťovaním a devastáciou životného prostredia v okolí veľkej elektrárne. Keďže arzén, obsiahnutý v elektrárenských exhalátoch ohrozuje a poškodzuje zdravie obyvateľov postihnutej oblasti, stáva sa príčinou mnohých ostrých konfliktov. Autor nastoľuje rozpor medzi rastom výroby a zaostávaním ekologického myslenia ľudí zodpovedných za zhoršovanie životného prostredia.