Kolonisti I. - Habaj, Ivan, 1943- (Nová próza, 1980)
Autor v trilógii rozpráva o osudoch ľuďoch zo Žitného ostrova. V prvej časti zobrazuje osudy slovenských roľníkov, ktorí po prvej svetovej vojne z biedy horských políčok odišli hľadať šťastie na úrodné roviny južného Slovenska.Keď vybŕdnu z počiatočných ťažkostí života v novom prostredí a začnú sa cítiť na Žitnom ostrove ako doma, prichádza rok 1938, Mníchov, Viedenská arbitráž a nútený odchod Slovákov z územia, ktoré predtým patrilo Maďarsku.O ďalších osudoch rozpráva v druhej časti, keď sa obyvatelia Lipovej osady vracajú naspäť na Žitný ostrov. Dozvedáme sa retrospektívne, č zažili počas vojny.Zavŕšením románu je 3. časť, so silným obrazom veľkej dunajskej povodne z roku 1965 ako aj nie vždy idylickom spolužití Slovákov a Maďarov.