Výkriky bez ozveny - Urban, Milo, 1904-1982 (Slovenský spisovateľ, 1965)
Kompozícia Urbanových noviel je dramatická, charakterizovaná napätím a nečakaným zauzlením. Kompozičné staccato, skratkovitosť noviel, ich členenie na malé celky poukazuje na to isté ako v prípade postáv, že za vonkajším prejavom, za výbušným, náhlym zjavením pravdy je stále neviditeľné napätie, skrytý proces. Takými sú aj novely v tejto knihe, nazvané podľa jednej z nich.