Výkriky bez ozveny - Urban, Milo, 1904-1982; Medveď, Ján Bajdoš, 1926-; Prihel, Ľubomír; Medveď, Ján Bajdoš, 1926- (Bratislava Slovenský spisovateľ, 1965)
Kompozícia Urbanových noviel je dramatická, charakterizovaná napätím a nečakaným zauzlením. Kompozičné staccato, skratkovitosť noviel, ich členenie na malé celky poukazuje na to isté ako v prípade postáv, že za vonkajším prejavom, za výbušným, náhlym zjavením pravdy je stále neviditeľné napätie, skrytý proces. Takými sú aj novely v tejto knihe, nazvané podľa jednej z nich.
Z obsahu: Na starú nôtu. Výkriky bez ozveny. Z tichého frontu. Doslov: Svet Urbanových noviel (Ján Števček).
Keywords: novely autorské; spoločenské novely; psychologické novely; sociálne novely; výbery; próza; Urban, Milo, pseudonymy Ján Rovňan ml., Podbabjagurský a i. (slovenský prozaik, prekladateľ a novinár, jeden z najvýznamnejších reprezentantov modernej slovenskej literatúry. * 24.08.1904 Rabčice, Slovensko - ć 10.03.982 Bratislava, Slovensko); slovenská literatúra - texty