Tieň katedrály : (Stín katedrály) - Jelen, Josef, 1921-2006 (Maják, 1985)
Prostredníctvom pohrebu náhle zosnulého arcikňaza, okolo ktorého sa dvihne vlna rozruchu, tak v radoch cirkevných hodnostárov, ako aj medzi veriacimi, autor uvádza čitateľa do nevšedného prostredia katolíckeho duchovenstva. Načrtáva tu rôznorodé typy kňazov i cirkevných hodnostárov, pôsobiacich v českom pohraničí po roku 1948, so zámerom rozbiť svätožiaru cirkvi a dať nazrieť, čo robia a ako žijú cirkevní pastieri v +tieni katedrály+: verejne hlásajú božie prikázania, no v súkromí ich porušujú, pranierujú honbu za prospechom a majetkom, no sami zneužívajú zbožných veriacich na vlastné obohatenie, ba dopúšťajú sa i svätokrádeže - a tu sa ich činnosť prieči so zákonom.