Zaprášené histórie - Bohúň, Emo: 1899-1959 (Hviezdoslavova knižnica, 1985)
Táto kniha je výberom dvadsiatich poviedok z Bohúňových Zaprášených histórií, ktoré vyšli roku 1971 vo vydavateľstve Tatran v edícii Hviezdoslavova knižnica. Emo Bohúň je spontánny rozprávač, ktorý vychádza jednak z vlastných zážitkov, jednak z počutých alebo fiktívnych, vymyslených príbehov. Jeho poviedky, vyrozprávané zväčša v prvej osobe, pôsobia živo, hoci niektoré vyznievajú romanticky, ba až fantasticky.