Červená pečať : (Červená pečeť) - Beneš, Karel Josef, 1896-1969 (Svetová tvorba, 1985)
Hrdinkou románu je hudobne nadaná Helena, ktorá sa z malej dediny, kde jej prvé kroky v hre na husliach usmerňuje jednoduchý vidiecky učiteľ, dostane na štúdiá do Prahy a po skončení štúdia sa začne jej neľahká a tŕnistá cesta za svetovou slávou...