Cigánsky barón: Diablova nevesta. Muž s dvoma Rohmi. Emerich Fortunatus : (A cigánybáró) - Jókai, Mór: 1825-1904 (Spoločnosť priateľov krásných kníh, 1966)
Štyri novely v tomto zväzku spája spoločný historický rámec: obdobie tureckej nadvlády v Uhorsku. Rozhárané spoločenské pomery mali nemalý vplyv i na ľudské vzťahy a zapríčinili veľa osobných tragédií, mnohých zviedli na scestie, no vychovávali i ľudí pevných, zlovôľou doby neotrasených, čo nevyhnutne viedlo ku konfliktom. Takéto konflikty stvárnil autor s použitím zaujímavých, i keď azda nie podstatných údajov, na ktoré natrafil pri zbieraní historického materiálu z tohto obdobia, niektoré z nich kolovali už ako povesti.