Cigánsky barón: Diablova nevesta. Muž s dvoma rohmi. Emerich Fortunatus (A cigánybáró) - Jókai, Mór: 1825-1904; Gál, Štefan; Krížik, Ján: 1943-; Hanáková, Gabriela (Slovenský spisovateľ Bratislava, 1985)
Štyri novely v tomto zväzku spája spoločný historický rámec: obdobie tureckej nadvlády v Uhorsku. Rozhárané spoločenské pomery mali nemalý vplyv i na ľudské vzťahy a zapríčinili veľa osobných tragédií, mnohých zviedli na scestie, no vychovávali i ľudí pevných, zlovôľou doby neotrasených, čo nevyhnutne viedlo ku konfliktom. Takéto konflikty stvárnil autor s použitím zaujímavých, i keď azda nie podstatných údajov, na ktoré natrafil pri zbieraní historického materiálu z tohto obdobia, niektoré z nich kolovali už ako povesti.
Obsah: Cigánsky barón. Diablova nevesta. Muž s dvoma rohmi. Emerich Fortunatus. Vysvetlivky.
Keywords: novely autorské; historické novely; spoločenské romány; Turci v Uhorsku; Jókai, Mór, vlastným menom Morice Jókay de Ásva (bol maďarský spisovateľ, prozaik, dramatik a publicista. Jeho dielo je neuveriteľne obsiahle, ide o desiatky románov, venoval sa predovšetkým historickým témam dôležitým pre formovanie moderného maďarského národa.* 18.02.1825 v Komárne, dnes Slovensko - 05.05.1904 v Budapešti, Maďarsko); próza; maďarská literatúra - texty