Levočská biela pani (A lőcsei fehér asszony) - Jókai, Mór: 1825-1904; Engelmann, Alfréd: 1916-1988; Kiš, Fedor: 1946- (Bratislava Tatran, 1988)
"Hradná pani v bielych šatoch a závoji chráni v čase bojov stredoveké mesto Levoča. Zaľúbi sa však do veliteľa nepriateľských vojsk..." Krásny historický román odvodený od skutočných udalostí z uhorských čias stavovského povstania Františka II.
Rozlož. ilustr. tit. list. Ilustr. na predsádkach.
Keywords: romány autorské; historické romány; boje kurucké; Jókai, Mór, vlastným menom Morice Jókay de Ásva (bol maďarský spisovateľ, prozaik, dramatik a publicista. Jeho dielo je neuveriteľne obsiahle, ide o desiatky románov, venoval sa predovšetkým historickým témam dôležitým pre formovanie moderného maďarského národa.* 18.02.1825 v Komárne, Slovensko - 05.05.1904 v Budapešti, Maďarsko); r.1710; Engelmann, Alfréd, pseudonym: Ján Konôpka, Jozef Podpolianský (slovenský publicista, novinár, prekladateľ. Ľudovú školu navštevoval v Detve. * 10.08.1916 Detva, Slovensko - 16.07.1988 Bratislava, Slovensko); kurucké boje; romány o ženách; próza; maďarská literatúra - texty; Levoča (Slovensko); Levoča (Slovensko); Kiš, Fedor (slovenský maliar, grafik, ilustrátor, úžitá a propagačná grafika. * 01.10.1946 Bratislava, Slovensko -); Rákoczi II., celým m. Gróf František II. Rákoci (bol sedmohradský veľmož a vodca posledného protihabsburského stavovského povstania v rokoch 1703 až 1711. Jeho plný šľachtický titul znel: Franciscus II. Dei Gratia Sacri Romani Imperii & Transylvaniae princeps Rakoczi. * 27.03.1676 Borša, Habsburská monarchia, dnešné územie Slovenska - 08.04.1735 Tekirdag, Osmanská ríša, dnes Turecko); regionálne zbierky; Detva (Slovensko); Detva (Slovensko)