Nový zemepán : (Az új fóldesúr) - Jókai, Mór: 1825-1904 (Smena, 1974)
Je to veľmi čudný príbeh, ale nemožno o ňom povedať: bolo to kedysi dávno, hádam to ani nie je pravda... Ani v jednom zo svojich románov sa Mór Jókai nesnažil tak verne opísať dobu, v ktorej sa rozvíja fabula jeho príbehu, ako v Novom zemepánovi. Postavy v románe naozaj všetky žili, boj sa skutočne odohral, všetko je pravda - aj jeho komickosť, aj tragickosť. Autorov praktický realizmus sa prejavil práve v tomto jeho najdiskutovanejšom románe. Pred oslobodením ho maďarská buržoázna kritika vydávala za vrcholné Jókaiho dielo a po oslobodení ho označili za hanebný dokument rakúsko-uhorského vyrovnania.