Džamila : (Džamila) - Ajtmatov, Čingiz, 1928-2008 (Máj, 1964)
Džamila je nekonvenčný príbeh lásky mladej ženy z kirgizských stepí. Vyjadruje vzburu proti patriarchálnemu životu i jeho meravým normám. A zároveň obhajuje právo najvšestrannejšieho, najbohatšieho ľudského citu, právo lásky. Veľkolepá novela Strakatý pes bežiaci po brehu mora je sága o ľudskom rode, o jeho nezničiteľnom večnom životnom kolobehu. V nej sa človek meria s nemerateľnou silou prírody. Próza je príbehom baladická, psychologicky vecná. Nelipne na etnografických detailoch a jednako z nej vanie atmosféra drsného Severu, do ktorého sa zahrýza Človek.