Šimona : (Simone) - Feuchtwanger, Lion, 1884-1958 (Dobré slovo, 1987)
Šimona je pätnásťročné dievča, ešte trochu kostnaté, no široké čelo i hĺbavé oči prezrádzajú hrdého a inteligentného človeka. Šimona žije v luxusnej vile u bohatého strýka. Je sirota. Jej otec, nevlastný brat strýka Prospera, zahynul v Kongu za záhadných okolností. Bojoval tam za práva domorodcov a stal sa nepohodlným pre tých, čo po nich šliapali. Každý v mestečku Saint Martin jej závidí takýto prepychový život. Nikto, okrem starého knihára Bastida a pána Xaviera z prefektúry, ktorí dobre poznal jej otca, netuší, aká je skutočnosť, že Šimona je vo vile slúžkou. Strýko je k nej dobrý, no jeho matka, madame, ako ju Šimona oslovuje, v hĺbke duše nenávidí dievča, hoci to nikdy nedáva najavJej jedinými naozajstnými priateľmi sú knihy. Najmä o legendárnej francúzskej hrdinke Jane z Arcu.