Dáma z Monsoreau : (La Dame de Monsoreau) - Dumas, Alexandre, 1802-1870 (Slovenský spisovateľ, 1974)
Autor nás v románe uvádza do druhej polovice 16. storočia, na dvor francúzskeho kráľa Henricha III., slabocha zmietaného neresťami a strachom pred božím trestom. Kráľov brat vojvoda František z Anjou, jeho nepriateľ a intrigán, snuje sprisahanie proti Henrichovi, aby sa sám dostal na trón. Spolu s ním proti kráľovi spriada úkladné plány i jeho bratranec de Guise, podporovaný bezohľadnou klikou šľachticov, ktorých vedie pán z Monsoreau. Krásna Diana z Méridoru, ktorej násilne ničivo zasiahol do života, zachráni pri jednej z bitiek raneného rytiera de Bussy a podmaní si jeho srdce. V intrigánskom boji o moc, v súbojoch i zákernostiach žiari poetický ľúbostný príbeh týchto dvoch šľachetných mladých ľudí ako svetlá niť románu.