Roky skúšok zrelosti - Patoličev, Nikolaj Semionovič (Pravda, 1978)
Spomienky sovietskeho ministra zahraničného obchodu zachytávajú prvé roky mladého socialistického štátu, jeho budovateľské úsilie, prerušené vojnou, a hlavne hrdinstvo sovietskeho ľudu počas Veľkej vlasteneckej vojny. Ukazujú významnú úlohu zázemia, ktoré s pracovným vypätím a obetavosťou zaisťovalo náročné potreby frontu a prispelo tak veľkou mierou k víťazstvu.