Dobrodružstvá baróna Münchhausena - Bürger, Gottfried August, 1747-1794; Hložník, Vincent, 1919-1997; Gašparová, Eleonóra, 1925-2010 (Bratislava Mladé letá, 1961)
Neobyčajné cesty po moriach i po pevninách, poľné ťaženia, veselé dobrodružstvá Baróna Münchhausena, ako ich v kruhu priateľov pri poháriku sám rozprával. Meno Münchhausen má pre nás známy zvuk. Prežíva dobrodružstvá a príhody celkom neuveriteľné, ale, priznajme si, zaujímavé. Je to teda celkom obyčajný klamár? Veď v Čechách ho oddávna obdarili menom barón Prášil, asi preto, že vraj vymýšľal, len sa tak za ním prášilo. Keby skutočný hrdina knihy nebol naozaj žil, ľahko by sme sa mohli stať jednou z jeho hrdinských postáv, ale tento starý vojak, veselý muž, človek s bohatou invenciou naozaj žil. Ľudí, ktorých poznal, obdaril výnimočnými vlastnosťami. Raz dobrými, inokedy zase horšími. Podľa toho, ako sa mu pozdávali. Ale takmer vždy to boli vlastnosti, vzbudzujúce údiv, pretože keby bol mal Münchausen vizitky, určite by na nich bolo natlačené: Hieronymus Münchausen - človek milujúci fantáziu. A to je jeden z dôvodov, prečo sa s ním čitatelia radi stretávajú.
Pre čitateľov od 9 rokov.
Keywords: Bürger, Gottfried August (nemecký básnik v čase osvietenia, známa je jeho balada Dobrodružstvá baróna Prášila, nar. 31.12.1747 v Molmerswende, vo východnom pohorí Harz - 08.06.1794 v Göttingen); príbehy autorské; historické príbehy; dobrodružné príbehy; fantastické príbehy; satirické príbehy; báje; Hložník, Vincent (bol slovenský maliar, grafik, ilustrátor, sochár a pedagóg, predstaviteľ expresionizmu. Patrí medzi najvýznamnejších predstaviteľov slovenského výtvarného umenia, generácie umelcov druhej svetovej vojny, mladej avantgardy. * 22.10.1919 Svederník, Slovensko - 10.12.1997 Bratislava, Slovensko); Gašparová, Eleonóra, rod. Zmatlíková (slovenská spisovateľka pre deti a mládež, autorkou scenarov televiznych, filmových a rozhlasových inscenacii, 31.08.1925 Opatovce nad Žitavou - 06.07.2010 Bratislava); mýty; legendy; humoristické poviedky; próza; nemecká literatúra - texty; pre čitateľov od 9 rokov