Temná rieka : (El rio oscuro) - Varela, Alfredo (Vydavateľstvo politickej literatúry, 1968)
Dej románu sa odohráva v prostredí divokej prírody. Na rieke Paraná plávajú lode s novodobými otrokmi, naverbovanými na zber lístia zo stromu maté, za neznesiteľných podmienok. Ľudia sú zmorení, zdeptaní ťažkou prácou, jedovatým hmyzom ale najmú týraním, neľudskými trestami....Hrdina románu, Ramón, je tiež jedným z týchto robotníkov. Po mnohých dramatických udalostiach utečie na vlastnoručne zhotovenej plti v ústrety novému životu...