Temná rieka (El rio oscuro) - Varela, Alfredo; Oleríny, Vladimír, 1921-2016; Sedlák, Emil, 1938-; Gomolčáková, Hilda (Bratislava Vydavateľstvo politickej literatúry, 1968)
Dej románu sa odohráva v prostredí divokej prírody. Na rieke Paraná plávajú lode s novodobými otrokmi, naverbovanými na zber lístia zo stromu maté, za neznesiteľných podmienok. Ľudia sú zmorení, zdeptaní ťažkou prácou, jedovatým hmyzom ale najmú týraním, neľudskými trestami....Hrdina románu, Ramón, je tiež jedným z týchto robotníkov. Po mnohých dramatických udalostiach utečie na vlastnoručne zhotovenej plti v ústrety novému životu...
Keywords: romány autorské; spoločenské romány; sociálne romány; domorodci; próza; argentínska literatúra - texty; Sedlák, Emil (slovenský grafik, ilustrátor, maliar , 05.04.1938 Spišské Podhradie -); Oleríny, Vladimír (bol slovenský prekladateľ, literárny historik. Preložil niekoľko desiatok básnických, prozaických a dramatických diel zo španielskej literatúry. Autor mnohých štúdií a článkov o tejto literatúre. * 15.07.1921 Banská Bystrica, Slovensko - 29.04.2016 Bratislava, Slovensko)