William Saroyan : (Grustnyj solnečnyj mir Sarojana) - Zverev, Alexej Matveevič: 1939-2003 (Postavy a osudy, 1988)
Krátko po dokončení rukopisu životopisu Saroyana Saroyan umrel. Autor však neprerábal prítomný čas. Preto aj na stránkach tejto knihy zostáva zachovaná živá prítomnosť Saroyana - múdreho, ironického, smutného, dobrého umelca, ktorého stopu nezotrie čas. Zrniečka jeho prachu prijala arménska zem, ktorej odjakživa patrilo jeho srdce. Knihy však zostávajú. Nikdy nebol ochotný pripustiť, že by každodenné bolo nezaujímavým, lobo pre neho práve to bolo najzaujímavejším a najúchvatnejším - len to treba vidieť v správnom osvetlení. Tak vedia vidieť každodenné veci deti. A len máloktoré si tú schopnosť zachovajú, keď sa stanú dospelými.