William Saroyan (Grustnyj solnečnyj mir Sarojana) - Zverev, Alexej Matveevič: 1939-2003; Tauber, Karol; Glocko, Peter: 1946-; Samek, Jaroslav; Vančo, Ladislav: 1949-; Saroyan, William: 1908-1981 (Obzor Bratislava, 1988)
Krátko po dokončení rukopisu životopisu Saroyana Saroyan umrel. Autor však neprerábal prítomný čas. Preto aj na stránkach tejto knihy zostáva zachovaná živá prítomnosť Saroyana - múdreho, ironického, smutného, dobrého umelca, ktorého stopu nezotrie čas. Zrniečka jeho prachu prijala arménska zem, ktorej odjakživa patrilo jeho srdce. Knihy však zostávajú. Nikdy nebol ochotný pripustiť, že by každodenné bolo nezaujímavým, lobo pre neho práve to bolo najzaujímavejším a najúchvatnejším - len to treba vidieť v správnom osvetlení. Tak vedia vidieť každodenné veci deti. A len máloktoré si tú schopnosť zachovajú, keď sa stanú dospelými.
Keywords: Saroyan, William, pseudonym Sirak Goryan (bol americký prozaik, básnik a dramatik arménskeho pôvodu. Roku 1940 odmietol Pulitzerovu cenu - údajne preto, že mal nedôveru v umelecké ocenenia. * 31.08.1908 Fresno, Kalifornia, USA - 18.05.1981 Fresno, Kalifornia, USA); biografie; životopisy; Vančo, Ladislav (slovenský popredný knižný grafik. * 01.01.1949 Velušovce, pri Topoľčanoch, Slovensko -); Glocko, Peter (slovenský spisovateľ, prozaik, scénárista, autor modernej literatúry pre deti a mládež. * 02.06.1946 Muráň, Slovensko -); osobnosti literárne; spisovatelia americkí; spomienkové zápisky; próza; ruská literatúra - texty