Tigrie knieža 1. zv - Johansen, Iris, 1938- (Camea, 1997)
Kto si dnes ešte spomenie na časy, keď sa stavali prvé železnice? Na húževnatých ľudí, ktorí v náročných podmienkach zápasili s drsnou prírodou, časom a vlastnou slabosťou? Jane Barnabyová už ako malé dievča zuteká pred biedou a ponížením. Vďaka nezlomnej vôli sa vypracuje na sebavedomú staviteľku železníc, s čím sa mužmi ovládaný svet 19. storočia len ťažko zmieroval. Jej životnú dráhu však skríži neskrotný dobrodruh Ruel MacClaren. V jeho spoločnosti sa Jane zrazu stáva prekvapujúco nesvoja a zo sebaistej ženy sa stáva poddajnou a zamilovanou bytosťou. Dokáže ich láska prekonať všetky ťažkosti, ktoré im osud postaví do cesty?