Trpaslík : (Dvärgen) - Lagerkvist, Pär, 1891-1974 (Tvorba národov, 1963)
Román významného švédskeho spisovateľa vyšiel za posledné vojny a je priehľadnou symbolickú satirou na hitlerovský režim. Dej sa odohráva na renesančnom dvore ktoréhosi talianskeho kniežaťa, kde šašo, zlý a nenávistný trpaslík, prenasleduje všetko dobré a krásne.