Eros: Erotické poviedky - Hudec, Ivan: 1947-; Hudec, Ivan: 1947-; Gális, Jozef: 1939-; Prokop, Štefan: 1941-1987; Šrámková, Jana: 1942-; Zelinka, Milan: 1942-; Jaroš, Peter: 1940-; Ferko, Andrej: 1955-; Janovic, Tomáš: 1937-; Puškáš, Jozef: 1951-; Vilikovský, Pavel: 1941-; Feldeková, Oľga: 1943-; et al. (Bratislava Smena, 1989)
Erotické poviedky prinášajú širokú panorámu pohľadov na súčasníka, ktoré by mohli byť podnetom na konfrontáciu a vari aj zdrojom čitateľských zážitkov. Dvadsaťjeden autorov pristupuje k erotike po svojom - jedni v nej odhaľujú humorné aspekty, ide im tak trocha o snímanie masiek, pre iných je erotika príležitosťou skúmať neverejné procesy v človeku a súčasne nastoľovať morálne problémy, ďalší sa cez vášeň prebíjajú k najvšeobecnejším a najskrytejším filozofickým otázkam.
Doslov (Ivan Hudec).
Keywords: poviedky autorské; spoločenské poviedky; Prokop, Štefan (slovenský akademický sochár, 25.9.1941 Galanta - 22.11.1987 Pezinok); Moravčík, Štefan (slovenský básnik, prozaik strednej povojnovej generácie, autor modernej literatúry pre deti a mládež, esejista. * 22.12.1943 Jakubov, Slovensko -); Puškáš, Jozef (slovenský prozaik, esejista, filmový kritik a scenárista. * 09.02.1951 Michalovce, Slovensko -); Hudec, Ivan (slovenský lekár, politik, dramatik, prozaik, publicista. Bývalý minister kultúry SR v rokoch 1994-1998. * 10.07.1947 Nitra, Slovensko -); erotické poviedky; próza; slovenská literatúra - texty; Dušek, Dušan (slovenský básnik, prozaik, scenárista, autor literatúry pre deti a mládež. Nar. 04.01.1946 Gbelce, Slovensko -); Ferko, Andrej (slovenský spisovateľ, dramatik, scenárista, publicista, autor literatúry pre deti a mládež, vysokoškolský pedagóg, brat Jerguša Ferka, syn Vladimíra Ferka a synovec Milana Ferka. * 19.01.1955 Bratislava, Slovensko -); Patarák, Ján (slovenský spisovateľ, učiteľ slovenského jazyka. Roku 1990 sa stal vedúcim redakcie programov pre deti a mládež v košickom štúdiu Slovenskej televízie. Od roku 1992 bol šéfredaktorom národnostného vysielania Slovenského rozhlasu v Prešove. Je aj autorom viacerých televíznych scenárov, rozhlasových hier a rozhlasových poviedok. * 23.05.1936 v Papíne, okres Humenné, Slovensko -); Mitana, Dušan (slovenský spisovateľ, scenárista a dramatik. * 09.12.1946 Moravské Lieskové, Slovensko -); Feldeková, Oľga, rodená Lukáčiová (slovenská prozaička, publicistka, novinárka, scénáristka, dramatička a prekladateľka, manželka spisovateľa Ľubomíra Feldeka. * 28.03.1943 Martin, Slovensko -); Lenčo, Ján (bol slovenský spisovateľ, literárny kritik, recenzent, esejista a prekladateľ a autor literatúry pre deti a mládež. * 23.10.1933 Žilina, Slovensko - 01.11.2012 Žilina, Slovensko)