Z môjho života a práce : (Iz mojej žizni i raboty) - Kollontajová, Aleksandra Michajlovna, 1872-1952 (Obzor, 1980)
Len málo žien malo taký jedinečný osud ako revolucionárka a prvá sovietska diplomatka, Alexandra Kollontajová. Už v mladosti si uvedomila sociálnu rozpornosť cárskeho režimu a veľmi zavčasu zasvätila svoj život boju za zmenu nespravodlivého spoločenského poriadku. Logia vývinu života ju celkom zákonite priviedla do tábora revolucionárov, ktorých prácu riadil a usmerňoval V. I. Lenin. Alexandra Kollontajová obetovala osobné šťastie službe revolúcii. Spoznala údel politického emigranta, bojovala za vec proletariátu na našom i americkom kontinente, zoznámila sa aj s Kerenského žalárom.