Jediná - Jarunková, Klára: 1922-2005 (Pôvodná próza, 1963)
Je to krehký príbeh stredoškoláčky Oľgy Polomcovej, ktorá prežíva ťažké roky puberty. Mladé a citlivé dievča prelamuje kuklu osamotenia a začleňuje sa do spoločnosti ako mysliaci a čestný človek. Kým sa však myšlienkove, citove a morálne ustáli, prechádza prvým a krutým poznaním života. Spočiatku v ňom vidí veľa pekných a romanticky nadnesených javov, no postupne poznáva aj ľudskú faloš, hrubosť, úplatkárstvo, neveru mladých i dospelých ľudí. Po osobných sklamaniach vykračuje do života s ochranným štítom pravdy, ktorej bezvýhradne dá svoje mladé a po čistých, ľudských vzťahoch túžiace srdce. Jarunkovej kniha upúta čitateľa nekonvenčným videním ľudských vzťahov, veľmi jemnou, ale zato ostrou kritikou tienistých stránok spoločnosti.