Miláčik : (Bel-Ami) - Maupassant, Guy de, 1850-1893 (Tatran, 1963)
Miláčik je Maupassantov najvýznamnejší satirický román o karieristovi, ktorý sa pomocou žien vyšvihne z biedneho postavenia až do vládnucich kruhov. Dobrodruh bez vzdelania, poddôstojník Georges Duroy sa vďaka priateľovi uchytí ako novinár. Zapáči sa bohatému Walterovi, zvedie mu ženu a po ďalších ľúbostných dobrodružstvách a politických intrigách sa ožení s jeho dcérou Suzanne. Pekný, šarmantný mladík využíva svoje fyzické prednosti na získanie postavenia a majetku, jeho život miláčika žien sa zmení... Hoci autor sa nezaujímal o politické udalosti, francúzska koloniálna expanzia a koristenie z nej sa odrážajú aj v tejto satire politických a novinárskych kruhov.