Miláčik (Bel-Ami) - Maupassant, Guy de, 1850-1893; Horváth, Štefan, 1913-1993 (Bratislava Tatran, 1963)
Miláčik je Maupassantov najvýznamnejší satirický román o karieristovi, ktorý sa pomocou žien vyšvihne z biedneho postavenia až do vládnucich kruhov. Dobrodruh bez vzdelania, poddôstojník Georges Duroy sa vďaka priateľovi uchytí ako novinár. Zapáči sa bohatému Walterovi, zvedie mu ženu a po ďalších ľúbostných dobrodružstvách a politických intrigách sa ožení s jeho dcérou Suzanne. Pekný, šarmantný mladík využíva svoje fyzické prednosti na získanie postavenia a majetku, jeho život miláčika žien sa zmení... Hoci autor sa nezaujímal o politické udalosti, francúzska koloniálna expanzia a koristenie z nej sa odrážajú aj v tejto satire politických a novinárskych kruhov.
Miláčik (Bel-Ami) vyšiel po prvý raz v roku 1885, prvé vydanie slovenského prekladu je z roku 1960.
V roku 2004 bol podľa neho nakrútený film ľ nakrúcal sa v Bratislave a účinkoval v ňom aj Milan Kňažko.
Keywords: romány autorské; historické romány; spoločenské romány; romány o láske; sfilmované romány; próza; Maupassant, Guy de (bol francúzsky spisovateľ a otec moderných poviedok. * 05.08.1850 Miromesnil, Francúzsko - 06.07.1893 Passy, pri Paríži, Francúzsko); francúzska literatúra - texty