Dáždnik svätého Petra : (Szent Péter esernyóje) - Mikszáth, Kálmán: 1847-1910 (Malá svetová knižnica, 1960)
Dej príbehov sa odohráva na Slovensku a slovenské výrazy, ktoré použil, spolu s prírodou a dejom tvoria malebný kolorit rozmarných, humorných až uštipačných próz.