Dáždnik svätého Petra (Szent Péter esernyóje) - Mikszáth, Kálmán: 1847-1910; Albrecht, Ján: 1919-1996; Turczel, Ľudovít: 1917-2007; Ferenčík, Ján: 1923-1989 (Slovenské vydavateľstvo krásnej literatúry Bratislava, 1960)
Dej príbehov sa odohráva na Slovensku a slovenské výrazy, ktoré použil, spolu s prírodou a dejom tvoria malebný kolorit rozmarných, humorných až uštipačných próz.
Keywords: poviedky autorské; spoločenské poviedky; humoristické poviedky; kritickorealistické poviedky; próza; Mikszáth, Kálmán, pseudonymi Kákay Aranyos, Pluvius, Scarron (maďarský spisovateľ, právnik, novinár. * 16.01.1847 Sklabiná, Slovensko - 28.05.1910 Budapešť, Maďarsko); Ferenčík, Ján (slovenský prekladateaľ. Organizátor prekladateľskej činnosti na Slovensku, spoluzakladateľ pracovnej skupiny pre teóriu, kritiku a dejiny prekladu pri Ústredí slovenských prekladateľov. * 01.11.1923 Socovce, Slovensko - 19.01.1989 Bratislava, Slovensko); maďarská literatúra - texty; Turczel, Ľudovít (bol slovenský literárny vedec, kritik, docent Univerzity Komenského, spisovateľ. * 02.09.1917 Salka, okres Nové Zámky, Slovensko - 26.09.2007 Nové Zámky, Slovensko)