Dobyvatelé, proroci, patrioti: (Pět indických staletí) - Pilát, Jan: 1926-1990 (Nakladatelství politické literatúry, 1965)
Autor nekoncipoval dějiny Indie. Soustřeďuje se na osobnosti, jež se výrazně zapsaly do její historie, na lidi nejrůznějších kvalit, statečné i zbabělé, moudré i krátkozraké, kruté i laskavé. Někteří sledovali objektivní vývojovépodmínky, někteří stanuli mimo ně a posléze někteří jednali proti nim. Vnitřní záležitosti uvádí jen natolik, nakolik dotvářejí koncepci díla.