Veľký náčelník Tokeah - Sealsfield, Charles, 1793-1864; Rampáková, Ľudmila, 1922-; Kočišová, Dagmar; Gálová, Marta (Bratislava Mladé letá, 1974)
Charles Sealsfield vzbudil svojím románom o živote severoamerických Indiánov veľký rozruch - získal si síce veľa čitateľov, no oficiálne kruhy ho prijali s veľkou nevôľou. Príčinou tejto nevôle bolo, že Sealsfieldova +indiánka+ bola iného typu ako indiánky súčasných spisovateľov, ktorí Indiánov buď idealizovali, alebo ich opisovali ako krvilačné beštie, ktoré prepadávali bielych, aby ich zabíjali a olupovali. Dej románu je napínavý, plný dobrodružstiev, vyskytujú sa v ňom dlhé opisy prírody a ženské hrdinky poníma autor veľmi sentimentálne.
Pre čitateľov od 11 rokov.
Keywords: romány autorské; dobrodružné romány; Indiáni; Sealsfield, Charles, vl.m. Karl Postl (rakúsko-americký spisovateľ romantických románov, cestopisov, maliar. * 03.03.1793 v Poppitz, u Znojma, na Morave - ć 26.05.1864 v Solothurn); próza; rakúska literatúra - texty; pre čitateľov od 11 rokov