Rodné listy: Eseje a črty - Plávka, Andrej, 1907-1982 (Tatran, 1979)
Čitateľský pôvab týchto Plávkových esejí a čŕt spočíva najmä v tom, že sú písané celkom osobne, že od prvého riadku po posledný podávajú vedome otvorené svedectvo o osobnosti svojho autora.