Korunovačné slávnosti: Bratislava 1563-1830 - Holčík, Štefan: 1944- (Ikar, 2005)
Bratislava 1563 ľ 1830. Kráľ Ferdinand dal hradný palác nákladne prestavať, aby sa mohol stať rezidenciou uhorského panovníka. Prešporok sa stal snemovým mestom kráľovstva a korunovačným mestom uhorských kráľov, sídlom kráľa, arcibiskupa a najdôležitejších inštitúcií krajiny. K menám slávnych európskych korunovačných miest ako Rím, Aachen, Frankfurt, Reims, Speyer, Praha, Krakov sa pridružilo ďalšie ľ Pressburg, Poszony, Posonium, Prešporok ľ, aby na niekoľko storočí poskytlo rámec korunovačným slávnostiam uhorských kráľov.