Čarovný prútik : (Kouzelný proutek) - Rybák, Josef, 1904-1992 (Členská knižnica Pravda, 1977)
Z českého originálu Kouzelný proutek. V Čarovnom prútiku sa nám dostáva do rúk dielo výnimočných kvalít, v ktorom jeho autor z pestrej mozaiky osobných zážitkov dokázal vytvoriť udivujúco obsažný a takmer hmatateľný svet prvej polovice nášho storočia, v ktorom nič nevybledlo z jeho farieb, v ktorom nie je ťažké nahmatať jeho pulz i jeho prudký dych. Dielo bolo ocenené literárnou cenou Antonína Zápotockého.