Prsten - Neužil, František: 1907-1995 (Soudobá svetová próza, 1990)
Ústředním motivem je milostný příběh vznětlivého mladíka a dcery hospodáře ne svobodném statku. Kolem milenců a jejich blízkých rozvíjí autor temný obraz moravského venkova za napoleonských válek a v době hladomoru r. 1821...