Prsten - Neužil, František: 1907-1995; Wernischová, Helena: 1942- (Vyšehrad Praha, 1990)
Ústředním motivem je milostný příběh vznětlivého mladíka a dcery hospodáře ne svobodném statku. Kolem milenců a jejich blízkých rozvíjí autor temný obraz moravského venkova za napoleonských válek a v době hladomoru r. 1821...
Keywords: romány autorské; historické romány; 19. stor; spoločenské romány; dedinské moravské prostredie; Neužil, František, známy tiež pod radom pseudonymov ako Franta Pozořický alebo Fráňa Jazier (bol český spisovateľ, básnik, románopisec, autor kníh pre mládež, učiteľ, archivár a redaktor. * 09.05.1907 Pozořice, Česko - 22.11.1995 Brno, Česko); romány o láske; próza; česká literatúra - texty