Horský lev Tekumseh : (Tecumseh der Berglowe) - Steuben, Fritz, 1898-1981 (Mladé letá, 1998)
Náčelník Tekumseh z kmeňa Horských levov sa stal legendárnou postavou indiánskych dejín. Svojou šľachetnosťou, rozvahou, nezlomnou vôľou a odvahou si získal obdiv a uznanie aj medzi najväčšími nepriateľmi. K nim patril aj slávny zálesák Daniel Boon, nazývaný Kožená pančucha, ktorý pre belochov dobyl územie Kentucky. Obaja muži sa viackrát stretli v otvorenom a čestnom boji. Spojí ich aj niť tohto príbehu, keď Daniel Boon najskôr zachráni Tekumsehovi česť pri predaji kožušín a sám neskôr padne do jeho rúk pri poľovačke. Odvážny šavanský náčelník však netúži vidieť, ako Kožená pančucha zomiera pri mučiarenskom kole. Daruje mu slobodu, lebo vie, že nie krvavá pomsta, ale zjednotenie všetkých kmeňov je jediná cesta, ako vyhnať biele tváre z indiánskych lovísk.