Horský lev Tekumseh (Tecumseh der Berglowe) - Steuben, Fritz, 1898-1981; Teren, Štefan, 1912-2003; Košický, Svetozár; Mydlo, Svetozár, 1948-2014 (Bratislava Mladé letá, 1998)
Náčelník Tekumseh z kmeňa Horských levov sa stal legendárnou postavou indiánskych dejín. Svojou šľachetnosťou, rozvahou, nezlomnou vôľou a odvahou si získal obdiv a uznanie aj medzi najväčšími nepriateľmi. K nim patril aj slávny zálesák Daniel Boon, nazývaný Kožená pančucha, ktorý pre belochov dobyl územie Kentucky. Obaja muži sa viackrát stretli v otvorenom a čestnom boji. Spojí ich aj niť tohto príbehu, keď Daniel Boon najskôr zachráni Tekumsehovi česť pri predaji kožušín a sám neskôr padne do jeho rúk pri poľovačke. Odvážny šavanský náčelník však netúži vidieť, ako Kožená pančucha zomiera pri mučiarenskom kole. Daruje mu slobodu, lebo vie, že nie krvavá pomsta, ale zjednotenie všetkých kmeňov je jediná cesta, ako vyhnať biele tváre z indiánskych lovísk.
Pre čitateľov od 11 rokov.
Keywords: romány autorské; spoločenské romány; dobrodružné romány; próza; Mydlo, Svetozár (bol slovenský akademický maliar, výtvarný redaktor, grafický dizajnér aj poštových známok, karikaturista a ilustrátor. Pôsobil dlhoročne ako výtvarný redaktor vydavateľstva Mladé letá. Vytvoril viac ako 500 kníh, mnohé ilustroval. Verejnosť pozná jeho prácu pre Radošinské naivné divadlo, pre ktoré tvoril plagáty, bulletiny, ilustrácie i scény a s ktorým ho spájal originálny štýl a zmysel pre humor. Slovenské múzeum dizajnu uchováva mnohé práce a návrhy tohto originálneho autora. * 10.07.1948 Ružomberok, Slovensko - 29.11.2014 Bratislava, Slovensko); nemecká literatúra - texty; pre čitateľov od 11 rokov