Penelopin návrat - Baláž, Anton, 1943- (Slovenský spisovateľ, 1998)
Štyridsiatnička Anna sa zrazu ocitá v situácii, keď sa zdá, že si nevie poradiť sama so sebou, nezamestnaná, manžel večne skúšajúci nové pracovné príležitosti, jedna dcéra z domu, druhá v bláznivých rokoch. Takto sa ocitá v pracovni psychoterapeutky, ktorá jej pomáha riešiť nahromadené problémy. Na skupinových sedeniach sa oznámi s ľuďmi, s ktorými by sa inak nedostala do kontaktu, a čiastočne vznikne do ich sveta - bývalý minister, úspešný podnikateľ, ambiciózna právnička... Ohúri ju to a ohromí, atraktívne prostredia, do ktorých nahliadne, jej nahlodajú neistú dušu. Zostáva však sama sebou, vernou Penelopou, ktorá usadená na dávnom mieste čaká na príchod svojho manžela. No Anna napokon vie, čo si počať, a antický príbeh o Penelope ju už neťaží.