Chirurg spomína: Podľa zápisov, článkov a magnetofónových záznamov. - Čársky, Konštantín, 1899-1987; Medveď, Ján Bajdoš, 1926-; Vančo, Ladislav, 1949-; Uváček, Félix, 1930- (Bratislava Slovenský spisovateľ, 1987)
Pamäti K. Čarského sa opierajú o konkrétne autorove zážitky, skúsenosti z bohatého a aktívneho života. Rozpráva ich lekár ľ naslovovzatý odborník ľ sú zároveň prostou ľudskou výpoveďou o ceste za vzdelaním o pozitívnych mravných aspektoch práce, o vysokých etických ideáloch, o ceste za kladným životným programom.
Výber z obsahu: S úžasom v očiach. Cez krvavú rieku. Gaudeamus igitur. Veni, vidi, vici. Skalpelom proti smrti. Dvom sa ľahšie kráča. Svet je škola. Život je pohyb. S puškou na pleci. Na sklonku dňa. Kalendárium Konštantína Čárskeho. Významnejšie vyznamenania a medaily. Menný register.
Keywords: biografie; životopisy; osobnosti lekárske; lekári slovenskí; chirurgia; traumatológia; spomienky; próza; Čársky, Konštantín (bol slovenský lekár, chirurg, univerzitný profesor. Pracoval hlavne v oblasti brušnej chirurgie a traumatológie. * 04.04.1899 Gbely, Slovensko - 13. 05. 1987 Bratislava, Slovensko); slovenská literatúra - texty; Vančo, Ladislav (popredný slovenský knižný grafik, viacnásobný laureát súťaže Najkrajšia kniha roka, nositeľ ceny Fra Angelico 2004. * 01.01.1949 Velušovce pri Topoľčanoch, Slovensko -); Uváček, Félix (slovenský prekladateľ z ruštiny a poľštiny, redaktor. * 1930 v Katloviciach, Slovensko -)