Sedemdesiatsedem povestí: spod Slovenskej brány - Chudoba, Andrej, 1927- (Mladé letá, 1974)
Povesti sa zväčša dotýkajú dedinského života, poľnohospodárskych prác, chovu dobytka, furmaniek, jarmokov, ale nájde sa i zopár námetov o tureckom vpáde a o zbojníkoch. Bosorky, vodníci, zmoky, škriatkovia, smrtky, mátohy, strašidlá, víly, ale i pastieri, zbojníci, rybári, žobráci, zvonári, mlynári, furmani to sú bájne i skutočné postavy tejto knižky. Povesti sú z rázovitého kraja Slovenska, ktorý nazývame Tekovom a Hontom...