Sedemdesiatsedem povestí: spod Slovenskej brány - Chudoba, Andrej, 1927-; Hübel, František, 1934-1978; Ferková, Hana, 1927-2005 (Bratislava Mladé letá, 1974)
Povesti sa zväčša dotýkajú dedinského života, poľnohospodárskych prác, chovu dobytka, furmaniek, jarmokov, ale nájde sa i zopár námetov o tureckom vpáde a o zbojníkoch. Bosorky, vodníci, zmoky, škriatkovia, smrtky, mátohy, strašidlá, víly, ale i pastieri, zbojníci, rybári, žobráci, zvonári, mlynári, furmani to sú bájne i skutočné postavy tejto knižky. Povesti sú z rázovitého kraja Slovenska, ktorý nazývame Tekovom a Hontom...
Pre čitateľov od 9 rokov.
Keywords: povesti autorské; slovenské povesti; literatúra pre deti a mládež; Tekov - oblasť (Slovensko); Hont - oblasť (Slovensko); dedinské prostredie; próza; slovenská literatúra - texty; Chudoba, Andrej, vl. menom Ondrej Hudoba (slovenský prozaik, básnik a scenárista. * 21.11.1927 Malé Krškany, Slovensko -); Hübel, František (slovenský ilustrátor, maliar. Nar. 1934 v Krásne nad Kysucou - 28.09.1978 v Bratislave); Tekov - oblasť (Slovensko); Hont - oblasť (Slovensko); pre čitateľov od 9 rokov; Ferková, Hana, rodená Strýčková (bola slovenská spisovateľka, záujem litérárna veda a prekladateľka z nemčiny a francúzštiny. * 13.12.1927 Košúty, Slovensko - 30.09.2005 Bratislava, Slovensko)