Večerné verše - Lenko, Július, 1914-2000 1914-2000; Berger, Ján (Bratislava Slovenský spisovateľ, 1998)
Básnikove pozdné verše prinášajú bilanciu autorovej životnej a literárnej skúsenosti. Klasický verš s príznačnou spevnosťou je oslavou života a jeho darov.
Výber z obsahu: Večer a iné básne. Večer. Ako fakľa. O poézii. Keď polievaš kvety. Povedala si. Máju pre útechu. Zaseknutý hlas. Bez teba. Vykresávanie. Balada o ružiach. Večné putovanie. Hľadanie vlasti. Teraz v kmeťovskom veku.
Keywords: básne autorské; lyrické básne; poézia; Lenko, Július, pseudonymy Daniel Jozef, Elo Strmina, J. Oknel, Valaský a i. (slovenský básnik a prekladateľ. * 10.12.1914 Hybe, Slovensko - 18.01.2000 Bratislava, Slovensko); slovenská literatúra - texty